VERDENS SKØNNESTE FERIE, PART 2

MIN HOLDNING: KEJSERSNIT?

Nu får jeg sikkert en masse læsere på nakken… Men der er flere af jer, der har spurgt, hvad min holdning til kejsersnit er, og derfor tænkte jeg, at jeg ville lave et indlæg og fortælle.

Jeg synes det er super godt, at man har muligheden ved kejsersnit, hvis der ingen anden udvej er. Hvis man tidligere har haft komplikationer ved sin graviditet, eller hvis man har haft komplikationer i graviditeten eller lignende. Men jeg synes IKKE at det er i orden, at man kan få valget, selvom man burde være i stand til at føde naturligt. Eller jo – men så skulle man selv betale for operationen… Jeg bliver sur, når jeg hører at folk siger: Det er ikke natuligt for mig at føde. At føde et barn er jo cirka det mest naturlige, der kan ske i denne verden, og jeg er faktisk 100% sikker på, at barnet har aller bedst af at blive født natuligt. På den måde får det dét tryk, det har brug for, og så har moderen altså også nemmere ved at komme sig over fødslen efterfølgende.

Jeg ved godt, at nogen simpelthen ikke får muligheden for at føde naturligt, fordi deres jordemoder har frarådet dem det, hvis der har været koplikationer. Men så vidt muligt, hvis man har mulighed for det, så fød dog naturligt! Jeg hører tit unge mennesker sige, at de er bange for at sprække og få store sår “down there”, men vi kvinder er jo født til at føde – og det betyder altså, at kroppen heler SÅ fint efter en fødsel. Jeg er SIKKER på, at det er et smertehelvede at føde et barn. Men når først det er ude, så tror jeg, man hurtigt glemmer smerterne. Ved et kejsersnit bliver man opereret, hvilket vil sige, at når man har fået barnet ud, er man stadig totalt drugged, og så har man ondt flere dage efter. Derudover efterlader det et stort ar, som ja – kan blive flot – men stadig altid vil være der.

Så min holdning er altså: En naturlig fødsel er klart bedst for barn og mor. Med mindre, det ikke er. Forstår I mig? Hvis moderen er rådet til kejsersnit, er der jo intet at gøre – og jeg kan jo i teorien ikke vide, om jeg ender i kejsersnit, før jeg har prøvet det. Men jeg ville aldrig ønske det, uden at vide, om jeg faktisk var i stand til at føde natuligt. Jeg håber for alt i verden, at jeg kan føde natuligt. At hun ligger den rigtige vej, og det hele forløber uden komplikationer. Men man kan jo aldrig vide.

Én ting er at få kejsersnit, fordi der er en grund til det. Men noget andet er, at få det, fordi man er bange for at man skal blive slap forneden (ja, nu skriver jeg bare helt ærligt) – jeg bliver direkte tosset, når jeg hører piger og kvinder sige det. For man heler FULDSTÆNDIG. Og det ved jeg. Der går selvfølgelig noget tid, men det kommer altså med tiden.

Jeg skal lige gøre det klart: Jeg er ikke efter nogen ved dette indlæg. Jeg oplever, at mange mennesker føler sig ramt ved mine seneste indlæg. Det er en personlig blog, hvor jeg giver udtryk for, hvad jeg tænker og føler. Og det synes jeg, der skal være plads til. Jeg håber ikke, der er nogen, der føler sig direkte ramt ved dette indlæg, for det var aldrig meningen. Jeg synes det er super vigtigt, at vi alle tænker og føler noget forskelligt, det skal der altså være plads til. Jeg vil selvfølgelig meget gerne høre JERES meninger, når jeg laver indlæg som dette, men der er simpelthen ingen grund til at disse mig, og skrive, at jeg er barnlig, dum at høre på, umoden eller bare er ude på at gøre nogen kede af det – for sådan er det virkelig ikke. Jeg ønsker ikke at såre nogen, men jeg ønsker derimod, at alle bliver hørt og kan udtrykke deres meninger herinde.

Jeg bliver ked af det, når jeg laver indlæg, som jeg har brugt tid på at lave, og jeg så får så meget kritik på indlægget. Eller, faktisk har jeg intet imod kritik og diskussioner. Men nogle af de kommentarer, jeg får, er bare rigtig dumme, og der kan jeg intet skrive igen, som er i en ordentlig tone, da nogle af jer somme tider bare skriver, at jeg er dum og et dårligt menneske – eller noget i den retning. Husk nu på, at vi alle bare er mennesker. Gør plads til hinanden. Så bliver verden et bedre sted.

Hav en rigtig dejlig søndag,  ALLE sammen!

11 kommentarer

  • Maria

    Jeg er meget enig i dine tanker! Jeg synes virkelig der er sket en stigmatisering af fødsel som er mærkelig og unødvendig. Præcis som du siger, er kvinder jo født til at føde børn (og nej prætentiøse, akademiske feminister, Lærke mener IKKE at kvinders formål i livet blot er at føde børn, men at kvinders KROPPE er bygget til netop dette). Jeg hører af og til særligt unge kvinder snakke om, at det er klamt og ekstremt at skubbe et barn ud af sin vagina, men i mine tanker er det meget mere klamt og ekstremt at få skåret sin mave op og taget sit barn ud af et fremmed par hænder. Det er selfølgelig fantastisk at der findes den løsning til når der har været/opstår komplikationer – præcis som Lærke også understreger.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

    Hej Lærke,
    Jeg er faktisk tildels enig i dit indlæg, men nu fik jeg altså selv kejsersnit.

    og min historie bag dette var ikke fordi jeg var angst for at føde eller fordi jeg skulle sige hej til den store mørke grotte.
    Men i uge 37 var jeg til JM og hun fortalte mig lille M havde sat sig fast med hovede ned, Jubiii tænkte jeg, men 2 dage efter tisser jeg bukserne, jeg troede mit vand var gået, vi kom ind på fødegangen og en læge mærkede på mig, hun så noget forvirret ud efter at have læst min vandreJ og tilkaldte en læge som kunne scanne, M sad helt oppe i mine ribben med hovede og benene ude i min højre hofte.
    Dagen efter skulle jeg have lavet en veding, jeg var der i 38+0, lægen fortalte mig det kunne gøre ondt og der var en risiko for at M kunne få navlesnoren rundt om halsen, han fortalte mig også at der var 50 procent chance for de kunne vende hende, men der var også 50 procent chance for hun vendte sig igen, OKAY tænkte jeg, jeg havde præcis 10 minutter til at give svar. og mit svar var jeg ikke ville have et vendingsforsøg, derefter var der jo så to muligheder en uk fødsel eller et kejsersnit, jeg tudede og tudede fordi jeg ikke fik min drømme fødsel.
    jeg var så bange for en uk fødsel og mine ods var der var 50 procent chance for jeg endte i akutkejsersnit, så med røde øjne og tårer i øjene valgte jeg et kejsersnit.
    M kom til verden og det var det mest fantastiske jeg har oplevet i mine 22 år, jeg var stolt af hende og mig selv.

    lige nu ligger vi sammen hun er 4 mdr i dag og af og til bliver jeg ked af mig selv fordi jeg føler mig snydt, men lige så snart jeg kigger ind i hendes store grønne øjne så er jeg altså STOLT, kejsersnit eller ej.

    jeg har ingen grotte, men derimod et ar jeg skal leve med og det er også fint, men jeg ville hellere have en grotte (:

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • L

    Er alt i alt enig. Jeg var SÅ bange for fødslen, men kunne dog aldrig finde på at vælge kejsersnit uden grund – for barnets skyld. Det endte dog med at gå rigtig fint.
    Dog vil jeg lige sige, at vaginal fødsel altså også gør rigtig ondt efter fødslen – sikkert bare på en anden måde (nu har jeg kun prøvet dét.) Men smerten er ikke overstået, lige efter barnet er født. Jeg havde riiiigtig ondt i ca. 14 dage efter. Især når jeg skulle tisse eller gå. Smerter som var værre end fødslen (synes jeg). Og det var en hel normal fødsel 🙂
    Men det skal jeg måske ikke fortælle dig, der snart skal føde. Jeg blev bare selv overrasket over det, for det hører man ikke så meget om!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

    Rigtig fint indlæg😊 Jeg har altid været bange for at føde naturligt og tænkt jeg vil have et kejsersnit, indtil jeg blev gravid! Så forsvandt min frygt og for præcis 5 uger siden fødte jeg helt naturligt og uden smertestillende. Jeg er meget overrasket og stolt over hvad kroppen kan og virkelig overrasket over hvor hurtigt man heler dernede!
    Under graviditeten fik jeg læst en masse om naturlige fødsler og kejsrsnit. Det hjalp mig rigtig meget og gav mig tryghed, at have et billede af hvordan en naturlig fødsel kan forløbe.
    Jeg tror desværre der er mange “skrækhistorier ” der skræmmer kvinder til at vælge kejsersnit, i stedet for at sætte sig ind i hvad man selv kan gøre for at få en god og naturlig fødsel. Jeg er også helt enig i, at kejsersnit også kan være det rigtig valg hvis det er bedst for mor og barn pga komplikationer etc.

    God fødsel til dig – det er virkelig hårdt og smertefuldt – men man er så stolt og træt bagefter! 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Hej Lærke! Her får du lige en kommentar fra mig, som fødte mit første barn for 5 uger siden – en perfekt lille pige <3 Jeg er fuldstændig enig i din holdning til kejsersnit. Det er fantastisk at muligheden er der, hvis det er NØDVENDIGT, men også kun i det tilfælde. For det er jo ikke naturligt.
    Inden jeg skulle føde, var min værste frygt at ende i kejsersnit! Det skete heldigvis ikke, og efter en naturlig fødsel på 25 timer, hvor jeg selv tog imod min datter, føler jeg mig som den sejeste kvinde på jorden! – Jeg ved godt at tusindvis af andre kvinder gør det samme hver dag, men dén følelse skal man altså ikke undervurdere 🙂
    Det er dejligt at høre, at du stræber efter en naturlig fødsel – og hvis du har muligheden, så tag selv imod din datter.. Det er den vildeste følelse!
    Mit bedste råd til dig er, at gå ind i fødslen uden en forventning om hvor ondt det vil gøre, for det kan man aldrig vide på forhånd!
    Jeg husker det ikke som et smertehelvede men nærmere som en kæmpe anstrengelse, hvor alle mine kræfter skulle bruges.

    Et andet råd hvis du har lidt ekstra penge tilovers til babygear, som køb en slyngevugge! Den er GENIAL og har sikret, at min kæreste og jeg har kunne spise varm aftensmad SAMMEN næsten hver dag !! 😀

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ditte

    Helt enig! Fødte selv for første gang for præcis 4 uger siden idag.
    1. Det er sundest for barnet – barnet kan være meget chokeret over det pludselige ved at blevet fjernet ved kejsersnit. Det kan medføre at barnet sluger en masse fostervand og bliver stresset efterfølgende.
    2. Jeg fødte naturligt og alt gik sådan set galt. Det tog 40 timer, tre dage med veer der bare tog til (= minus søvn i tre døgn), veer der stoppede, han lå skævt i bækkenet, jeg fik feber, minus effekt af epidural, presseveer i 1 time uden effekt, kop forløsning (!) og så kom han ud og trak ikke vejret og de arbejdede på ham længe! Alligevel vil jeg næste gang også føde naturligt! Jeg bristede flere steder. Det var ømt i 1-1,5 uge og idag kan jeg hverken se eller mærke det. Slimhinder heler virkelig hurtigt og jeg vil påstå at jeg forneden faktisk ikke kan mærke at jeg nogensinde har født et barn! Min veninde fik kejsersnit og det har hun tilgengæld været meget handicappet af! Og hun har flere år senere smerter i arret hver gang det er frostgrader eller når vejret skifter.
    3. Så er der også det økonomiske aspekt. Jeg er ansat i sundhedssektoren og ved hvor meget et kejsersnit koster systemet. Alm. fødsel = ca. 10.000. Kejsersnit = ca. 40.000. De penge kan hvis godt bruges andre steder i vores sundhedssektor!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kirstine

    Jeg har født ved kejsersnit efter at have været i fødsel i 24 timer gik min moderkage løs og dermed udsætter man barn og mor for stor risiko. Jeg fik muligheden eller chance for at åbne mig mere eller kejsersnit. Da det ikke skete, fik jeg akut kejsersnit.
    Jeg er super glad for muligheden for kejsersnit, men ville så GERNE have født normalt. Tror je har misset noget ved ikke at føle normalt, mor følelsen kommer ofte lidt forsinket, hvilket jeg også oplevede.

    Det kan jo få betydning og også store konsekvenser hvis du revner “Down there”, så er du i høj risiko forstår jeg godt folk får kejsersnit. En anden ting, hvis du er så bange for at føde er kejsersnit en god ting, for en fødsel der trækker i langdrag er heller ikke sundt hverken for mor eller barn. Jeg ser udemærket dine pointer, det er bare mere nuanceret tror jeg. Det er så nemt for os som gerne vil føde normalt, at sige det er den lette løsning.

    Det gør dog mig mere rasende med mødre som siger det ikke er dem at amme. For er man virkelig så egoistisk at man ikke vil give sit barn antistoffer og nærhed bare fordi det ikke lige passer en. Forstår godt der ee nogle som ikke er i stand til at amme, men det er noget andet.,
    Min søn kunne ikke tage fra de første 7 uger så jeg brugte udmalkningsmaskine for han kunne få min mælk.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kirstine

    Ditte, der er altså også mange der ikke mærker kejsersnittet men mærker at de har født naturligt.

    Jeg har aldrig mærket jeg fik kejsersnit selvom mit var akut og havde travlt. Sågar til min 8 ugers undersøgelse fil jeg af vide, hvis ikke de vidste jeg havde fået kejsersnit havde de aldrig gættet det, arret på livmoderen var forsvundet.

    Tilgengæld er der mange som skal smertedækket og ligger i fødsel i 48 timer og optager en del personale, så omkostningerne kan ikke gøres op så let

    Det jo skønt for dig at du gerne vil føde normalt igen. Jeg håber da jeg kan få fornøjelsen af det, men jeg ville aldrig sætte mit barns liv i fare, hvilket jeg havde gjort hvis jeg havde holdt fast i at føde naturligt. Det handler ikke kun om mig og mit barn men faktisk også faren til barnet, i min verden har han ligeså meget at skulle have sagt under en fødsel som jeg selv.

    Fordel ved kejsersnit er dog ingen kolik. Mht fostervand og stresset så sker det oftere ved kejsersnit men du er ikke nødvendigvis forskånet for det ved alm fødsel. Kommer også an på hvordan moren trækker vejret og iltniveauet til barnet.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Hvorfor tror du det med kolik? Kolik er jo bare et ord for børn, som græder mere end 3 timer ad gangen i mere end 3 dage i træk. Alle de gamle rygter om tarmsygdom og andet er nemlig lyv 😀

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Thea

    Så hvad med folk der direkte har angst for at føde? Skal de gå igennem et psykisk helvede? Jeg synes ikke, du ser særligt nuanceret på problemstillinger – hverken denne eller andre, du har skrevet om.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Det er jo også en komplikation at være angst for at føde.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

VERDENS SKØNNESTE FERIE, PART 2