FUR-DELICIOUS

MIT SENSITIVE JEG PART 0

IMG_8164
Jeg får rigtig mange henvendelser omkring min sensitivitet, både hér på bloggen, på facebook og mail. Så nu tænkte jeg, jeg lige ville lave et mere uddybende indlæg, som måske forklarer lidt…

Jeg har altid været særligt sensitiv. Jeg tror, det er noget, man er født med-agtigt, men mange mennesker opdager det først, når de er voksne – nogle, måske aldrig.
Jeg selv tog det hele 17 år af mit liv, før jeg fandt ud af, at jeg ikke var “anderledes”. Hele min barndom var egentlig forholdsvis nem. Jeg havde dejlige, omsorgsfulde forældre, og en storesøster, som var 4 år ældre end mig, og som passede på mig. Jeg lærte at gå virkelig hurtigt. Også sprogets gave fik jeg meget tidligt – dog havde jeg svært ved bogstavet “S” og erstattede det altid med et “G” (jeg tror mest af alt, det var mine forældre og den tætteste familie, der forstod mig, men tale, det kunne jeg altså!).

Jeg gik i skovbørnehave og var lidt af et ude-barn. Elskede at lege vildt, elskede at være flabet overfor alle de voksne (for der var fandeme ikke nogen, der skulle bestemme over mig!), og jeg havde masser af venner, både drenge og piger. Jeg var ligeglad med, hvordan jeg så ud, og de fleste dage kom jeg hjem med mudder i mit fine, hvide og krøllede hår, og mit tøj var revet i stykker – og jeg var virkelig fuldstændig ligeglad – jeg havde jo haft det sjovt?

Jeg startede i skole som 6-årig. Ikke fordi, jeg ikke var fagligt klar til at starte – tværtimod – jeg kunne læse hele bøger, og var særdeles godt begavet i en meget tidlig alder. Jeg elskede simpelhen bare den børnehave, og derfor valgte mine forældre at jeg skulle blive et år mere. Børnehaveklassen startede egentlig fint. Jeg havde tit kontroverser med min lærer, husker jeg. Jeg var aldrig vild med autoriteter, og når folk skulle bestemme over mig, men altså – jeg klarede det da, og var helt sikkert én af top-eleverne i klassen i alle fag, indtil 3. klasse.

Først da jeg nåede til tredje klasse gik det galt. Vi fik ny lærer, og hun var ikke vild med mig. På bare ét år, smadrede hun mit selvværd fuldstændig. Hun mobbede mig. Hun sendte mig uden for døren i to timer, tvang mig til at sige undskyld til hende foran hele klassen, hun fandt på løgnhistorier om mig til både mine forældre og resten af mine klassekammeraters forældre, så der ikke var nogle af børnene i klassen som gad, eller rettere, måtte lege med mig mere.
Jeg var et meget fantasifuldt barn, og jeg skrev mange, mange historier i mit kladdehæfte. Somme tider kunne min lærer finde på at tage mit hæfte og læse mine historier op foran klassen, og så grine.Grine af mine historier, og få klassen med på drillerierne.
I tredje klasse startede jeg skoleåret op med den absolut bedste læseprøve – sluttede med den dårligste. Og nej, jeg var ikke blevet dummere. Jeg troede bare ikke på mig selv. Jeg havde ligesom glemt, alt det, jeg var god til.

Fjerde og femte klasse rykkede hele klassen op på en ny skole – heldigvis med nye lærere. Jeg glædede mig helt vildt til at starte på en frisk. Jeg startede op med at tage 14 dage på ferie, og i mellemtiden havde klassens piger altså aftalt, at de skulle holde mig udenfor, når jeg kom tilbage. Det førte selvfølgelig til en masse kaos i mit liv, og jeg begyndte at blive drillet. Og lidt mere end det. Jeg har tidligere fortalt om denne historie, så Hér, og hér kan du læse et indlæg om min tid med mobning. Mobning har mange mennesker oplevet, og alle ved, at man bliver ked af det. Det førte til at jeg blev indelukket, ked af det, begyndte at træne (lidt for meget), og til sidst glemte jeg faktisk at spise. Jeg blev syg. Kom på børnepsyk, fik at vide at jeg havde en spiseforstyrrelse, den udviklede sig senere hen til anoreksi. Jeg ville ikke være sammen med andre mennesker, græd hele tiden, og ønskede faktisk bare at få en ende på mit liv. Du kan læse mit indlæg om min tid med anoreksi, lige her.

Jeg blev heldigvis rask, da jeg startede på Herlufsholm kostskole som dagelev i 6. klasse. Jeg gik der i to år, og skiftede så til Næstved fri skole, da jeg ikke følte, jeg kunne være mig selv på Herluf. Næstved fri skole er på mange måder det bedste, jeg nogensinde har gjort for mig selv. Jeg lærte så meget om mig selv og andre mennesker, og blev så meget stærkere. Jeg vandt mit selvfærd og min selvtillid tilbage, som jeg havde glemt, i så mange år. Jeg blev glad. Udadvendt. Fik masser af nye venner og veninder, og jeg blev læseven for rigtig mange børn – det gjorde mig til et helt nyt menneske. Jeg elsker at arbejde med børn, fordi de er så dejligt ærlige. Så hvis de kan lide én, så kan de altså lide én. Det er fantastisk. Jeg sprang ottende klasse over, og bestod niende klasse med et yderst godt gennemsnit.

Efter niende klasse startede jeg i 1.g på næstved gymnasium. Jeg havde glædet mig helt vildt, og var sikker på, at jeg var klar til at starte. Det gik desværre ikke, som jeg havde forventet. Jeg mistede super hurtigt interessen for gymnasiet, og jeg var virkelig ikke vild med den klasse, jeg gik i. Alle var selvfølgelig søde, men jeg klingede aldrig rigtig med nogle. Desuden var gymnasiet alt for stort. Kom fra en skole, hvor vi kun gik cirka 80 elever, til danmarks største gymnasium. Mine usikkerheder kom tilbage, jeg gemte mig i krogene, når jeg gik igennem de store områder med mange mennesker,og jeg sad helst alene i klassen, når vi havde frikvarter og undervisning. Jeg blev menneskesky som aldrig før, lukkede mig inde på mit værelse, hver dag efter skole, og græd. Jeg kunne ikke længere følge med i undervisningen, kunne ikke fokusere, var ked af det hele tiden, og gennem 1-og-2.g havde jeg hele 14 halsbetændelser, samt kyssesyge gennem næsten hele 1.g. For det er nemlig min krops måde at sige “STOP” på. Den bliver syg. Jeg startede hos skolepsykologen og  Jeg var derfor til læge en del gange, og en gang fik jeg fortalt min læge om min situation. Hun henviste mig til en psykolog, og jeg fik snakket lidt om tingene. Vi besluttede, at det var bedst at holde ved – der var trods alt kun halvandet år tilbage, før jeg blev student. En onsdag morgen, da jeg kom i skole, var der morgenshow på skolen. Alle grinede, og jeg grinede lidt med, selvom jeg ikke rigtig vidste, hvad det handlede om. Lige pludselig er der én af mine bekendte, der råber: “Se, Lærke, det er dig oppe på scenen”, og da jeg så får kigget, ser jeg at morgenshowets tema er bloggere. Og de gør grin med både mig, min søster og min veninde. Jeg bryder fuldstændig sammen, og den dag måtte jeg bede min mor og søster komme og hente mig, for jeg sad ude på toilettet og var fuldstændig knust.

Jeg stoppede på Næstved Gymnasium i midten af 2.g, besluttede mig for at havde et halvt år til at tænke over tingene, spille noget teater og mest af alt – finde mig selv. Jeg var meget ked af det denne periode, og gik til psykolog en gang hver 14. dag. Jeg havde en mindre depression, og så hørte jeg for første gang om “HSP” . Jeg var så lettet, og det var virkelig som om der blev fjernet en byrde fra mine skuldrer. Jeg var jo ikke mærkelig, anderledes, dum, syg…. Jeg var bare særligt sensitiv, som så mange andre mennesker hér i verden. Jeg føler bare alt omkring mig. Alle lyde, alle lugte, alle følelser, alle mennesker. Et helt nyt liv og syn på livet dukkede op, så hurtigt.

Dette var min historie. Jeg er ikke færdig, for der vil nemlig komme flere parter ud, af historien. For at kunne forstå min sensitivitet er man nødt til at kende min historie, så hér var den altså. Senere hen vil I høre, hvordan jeg klarer det nu, hvad det er, der særlig “tricker” min sensitivitet, og hvad jeg føler, når jeg bliver ked af det.

19 kommentarer

  • Stærkt indlæg 🙂 Hilsen en med x-anorektiker og sensitiv.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna

    Sikke et godt indlæg, super skrevet! Hvor er du sej!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Flot skrevet. Jeg kan kende mig selv i meget af det du skriver, da jeg også er en meget sensitiv person. Sommetider bider det bare en i røven uden at man helt forstår hvorfor, og det er så nemt at føle sig mærkelig og anderledes. I know the feeling.. Man må bare huske på, at alle er forskellige, og at der ikke er noget galt med en. Man har lov til at være lige den man er, selvom man ofte skal minde sig selv om det.

    Jeg følger med og glæder mig til at læse dine andre indlæg omkring din sensitivitet 🙂

    Kh Sara

    http://saraeline.dk/

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Dejlig kommentar, det varmer, når man som jeg har, har så dejlige, søde og ærlige læsere! God dag <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Clara Dam

    Skide godt indlæg. Hudløst ærligt og rørende.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ditte

    Jeg har også selv HSP. Nogle gange har jeg det mega godt og det påvirker mig ikke så meget også har jeg andre gange hvor jeg er totalt depressiv. På et tidspunkt var jeg bange for at det faktisk var en depression men fandt hurtigt ud af at det “bare” var min sensitivitet. Hvis jeg er meget stresset eller føler mig ensom er det meget slemt og min mor lægger meget hurtigt mærke til. “Heldigvis” har hele min kernefamilie det, så vi forstår hinandens følelser!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Hvor lyder det dejligt, at du har din familie til at støtte op, det er altid dejligt. Og flot at du selv kommer til den konklusion, at du “bare” er sensitiv, og at du derfor ikke er syg med for eksempel en depression! Sender de varmeste tanker til din familie og dig <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ayoe Klittum

    Kære Lærke
    Det gør mig rigtig ondt at du har haft det så svært, og det glæder mig at du har kæmpet dig tilbage.
    Jeg kendte dig, og din familie, da du var en lille splint på omtrent 2 år

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Hej Ayoe! Jeg kan sagtens huske dig, og min familie og jeg taler jævnligt om dengang du var her engang i mellem. Husker at jeg var helt vild med dig, fordi du var så kærlig og sjov. Håber du har det rigtig dejligt. Knus herfra!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

    Så stærkt skrevet, Lærke!

    Hvor er det rart, at der også er andre derude, som har det sådan her. Jeg er selv enormt særlig sensitiv og netop gået ned med en depression, fordi jeg er så dårlig til at omfavne det. Men man lærer med tiden, det håber jeg i hvert fald.

    God aften <3

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Mange tusinde gange tak <3 Og hvor er jeg glad for at høre, at der er så mange af mine læsere, som kan bruge det jeg skriver til noget, og føle en "trøst" i, at vi ikke er alene om det her! Hav en rigtig fantastisk aften. Knus herfra!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maja

    Det er dejligt, at du deler. Dog vil jeg høre, om du har det på samme måde som jeg: Ofte føler jeg mig bombarderet af sanseindtryk når jeg fx er i København, hvor jeg også bor. Mit system kan blive voldsomt påvirket af fx. at se en person fra folkeskole på gaden eller at opleve, at et menneske får en bøde i toget. Jeg får hurtigt ondt af folk og kan begynde at græde over underlige ting. Desuden græder jeg voldsomt til film, og ja.. Jeg kan ikke tåle at have 5 aftaler på en dag – men må tage den med ro.. Er det også sådan du har det? Måske kan man være sensitiv på mange forskellige måder.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Det dér lyder faktisk præcis som jeg har det! Jeg kan genkende alle de ting, du skriver. Men jeg har fået fortalt (af min psykolog), at der er 1000 vis af måder at være sensitiv på. Og den måde, jeg er det på, er der ikke mange som er. For jeg føler også andres følelser helt ind i hjertet, og kan blive SÅ ked af det på andres vegne. Ligesom du fx 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • N

    Virkelig godt indlæg! Jeg kan tydeligt se mig selv i din måde at skrive om din sensitivitet på. Har selv lige fundet ud af at jeg er særligt sensitiv i en alder af 19 år, da min psykolog konkluderede sig frem til det og ligesom du skriver – det er den største letteste og byrde løftet fra skuldrene at vide at man ikke er mærkelig eller anderledes. Vi er specielle på en god måde :))
    Held og lykke fremover søde Lærke.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Lærke, faldt over din hjemmeside da jeg sad og kiggede på Herluf billeder på Instagram. Jeg blev selv student derfra i 1999, så efterhånden længe siden. Læste lige din blog omkring sensitivitet. Synes det er dybt imponerende at du allerede i så ung en aller er så bevidst om dig selv og din sensitivitet. Selvom jeg synes godt om mine tre år på Herluf var det selvfølgelig ikke altid nemt. I det hele taget er det pisse hårdt at være ung, være teenager, og teenage pige. Vi skal hele tiden forholde os til at muligt, både udefra men også inde fra. Og det kan være rigtig svært at finde ud af hvad det hele betyder og hvad man kan bruge det til, hvad man skal gøre. Jeg kommer også fra en familie af sensitive personer, og især i et lille land som Danmark hvor det tit er så tæt at alle har en mening og en holdning til alt og alle, og man hurtigt kommer til at føle man skal efterleve alverdens forventninger, synes jeg selv det var enormt presset at bo der. Jeg er heldigvis også udlandsdansker (forstil dig hvordan det var at være i den første IB klasse på Herluf ?!) så havde hele tiden en fornemmelse af st jeg vidste jeg var anderledes. Og efter gym fandt jeg frem efterhånden frem til andre udlændinge i Kbh som jeg havde mere tilfældes med. Og til sidst rejste jeg med min kæreste til Australian i 2010. Trængte til at få luft. Og er efterhånden ved at være klar til at prøve at bo i dk igen. Det jeg prøver at sige er, du har allerde opnået utrolig stor selvindsigt. Og det er noget af det vigtigeste i livet. Jeg håber du er stolt af dig selv, bliv ved med at være tro mod dig selv, og så vil alting falde på plads som det skal. Rigtig god fornøjelse med at nyde og leve dit liv som du vælger det. Krams fra den anden side af jorden. Sidsel 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Så godt indlæg Lærke. Er så ked af at høre om din fortid, men jeg er glad for at du har det godt nu. Jeg kan virkelig forstå dig, da jeg kan relatere til mange af tingene. Mange tanker herfra <3

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FUR-DELICIOUS