THEY SHOOT HORSES, DON'T THEY?

BEING SENSITIVE

lærkelil
H
ar jo lovet jer et indlæg om, hvordan det er, at være særligt sensitiv. Der er hele 20%  af verdens befolkning, der er særligt sensitive. Det er ikke nogen sygdom, og der er absolut intet galt med dig, hvis du er det.

I folderen “Sensitive børn” fra HSP-foreningen, står der skrevet: “Hvert femte barn udviser en særlig form for sensitivitet, fordi de registrerer og bearbejder detaljer dybere, længere og mere nuanceret. Sensitiviteten, også kaldet HSP (highly sensitive person), er et biologisk temperament, som kan lokaliseres i hjernens nervesystem, såvel som i et stresshormon, der har samme effekt som et særdeles højt skud adrenalin.”

Jeg er selv særligt sensitiv, men jeg fandt først ud af det, for cirka et år siden. Jeg kan absolut skrive under på det, der er skrevet i folderen. At være særligt sensitiv kan være en gave, men også en kæmpe udfordring.
For mig betyder dét, at være sensitiv ikke kun, at jeg bliver hurtigt ked af det – det betyder, at jeg tit og ofte føler mig “overstimuleret” – det er en del af min hverdag, som jeg nu skal lære at tilpasse mig. Jeg har altid følt meget, og været ekstremt følsom – både på mine egne og andres vegne. Jeg græder for eksempel altid til sørgerlige film eller dokumenterer, og jeg kan sågar begynde at græde, hvis jeg ser en anden, der græder eller er ked af det. Jeg føler også glæde ekstremt voldsomt. Hvis jeg skal noget, jeg glæder mig til, eller være sammen med nogen, jeg godt kan lide, bliver jeg simpelthen så glad, at jeg næsten ikke kan være i min krop.

Jeg bliver meget let stresset, og hvis der sker mere en én ting på en dag kan jeg ikke sove natten før. Hvis der sker meget på en dag, har jeg brug for at lukke mig inde og sove. Jeg bliver træt og ked af det, og derfor har det altid været det letteste at sove midt på dagen, når jeg kommer hjem fra skole. Sådan har det faktisk været, siden jeg gik i 4. klasse.
Jeg har altid været særligt sensitiv, men jeg opdagede det som sagt først sidste år, da min mor stak mig en folder i hånden med lidt viden samt en test. Min første reaktion var at bryde fuldstændig sammen i gråd. Jeg var så lettet. Der var virkelig ikke noget galt med mig. Jeg fandt ud af, at det er helt normalt, og at mange andre mennesker har det ligesom mig. Der er selvfølgelig mange måder at være særligt sensitiv på. Nogle mennesker er blot en smule sensitive. Jeg er meget sensitiv. Min psykolog havde aldrig arbejdet med én, der var så sensitiv, før mig.

Jeg begyndte til psykolog og fik guide og hjælp til, hvordan jeg kunne håndtere min sensitivitet og vende det til min styrke. For som sagt, er jeg rigtig god til at “kode” andre mennesker, og se, hvordan de har det, før de næsten selv ved det. Det kan jo være en fantastisk gave, hvis man ved, hvordan man gør det til noget godt, i stedet for at blive så påvirket af det selv at man begynder at græde eller føler negativitet og en svaghed i kroppen.

Jeg har altid haft det rigtig svært ved at omgås jævnaldrende. Jeg har altid søgt venner som er, 2-4 år (og helst mere) ældre end jeg, eller også har jeg søgt kontakt til mindre børn, og er blevet som en søster-karakter for dem. Der står også skrevet i folderen: “Børnene har ofte svært ved at begå sig socialt med jævnaldrende” – igen, sandt.

Der står også: “Mange af de sensitive børn følger et højt, fagligt udviklingsmønster, men kan samtidig  udvise en langsommere følelsesmæssig udvikling for deres alder. Skolernes rummelighed er sat på prøve med de sensitive børn”. Dette er helt sikkert også noget, jeg har erfaring med. Da jeg var lille, var skoler slet ikke opmærksomme på særligt sensitive børn, og jeg tror klart, at det at jeg var det var en udfordring for min skole. Jeg var svær at håndtere, men fagligt meget dygtig og intelligent. Derfor blev jeg lidt af en ballademager. Der var ikke nogen, der vidste, hvad de skulle gøre med mig, og derfor var det nok lettest at kalde mig en besværlig, lille møgunge.

Jeg håber virkelig, at I har fået besvaret nogle af jeres spørgsmål i dette indlæg. Ellers kan I bare skrive en kommentar, så lover jeg at svare jer. Lov mig, at hvis I kender nogen – voksene, teenagere og børn – som er særligt sensitive, eller viser et mønster af det, at I vil gøre noget ved det og hjælpe til. Det er vigtigt, at især børn får fortalt, at der ikke er noget galt med at være sådan. Jeg fandt desværre ud af det for sent, men jeg kan takke min familie for altid at have accepteret mig som jeg er.

Du kan tage en test på HSP-foreningens hjemmeside, sensitiv.dk  (Highly sensitive persons) test lige her.
Hvis du kan svare “sandt” til 12 af spørgsmålene, kan du være særligt sensitiv.  Det skal lige siges, at jeg faktisk kunne svare “sandt” til ALLE disse spørgsmål

64 kommentarer

  • Spændende med den test.. Det skal prøves:)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • aw u look cute, Lærke

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • sofie k

    Jeg er altid blevet betragtet som sort seer/depressiv/indelukket.. efter mine forældres skilsmisse da jeg var 5, var mine søstre, mor of jeg i Paris. Der skete så mange ting på en gang. Vi boede på 10 sal midt i Paris, og filmen knak for mig. I mit forsøg på at være alene satte jeg hastig kurs mod det åbne vindue – heldigvis taklede min søster mig inden jeg nåede det. Jeg blev i en meget tidlig alder betragtet som depressiv. Som voksen kan jeg ikke have at blive skældt ud. Hvis selv en fremmed skælder mig ud bliver jeg rigtig ked af det og kan ikke holde tårerne tilbage. For 1 års tid siden kom min søster hjem, og sagde at hun havde været på et kursus om hsp.. og mens hun fortalte om det rettede alle blikket mod mig.
    Det var mig – Ingen tvivl om det.

    Undskylder manglende kommaer – skriver fra min telefon og er derfor ret begrænset. 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Jeg har det faktisk på samme måde måde med hensyn til at blive skældt ud. Det er det mest forfærdelige i hele verden, jeg bliver altid så ked af det og pinlig over det! Og hvor er det godt, at din søster var på det kursus, så du kunne få lidt mere viden om det! Knus og god søndag til dig, søde <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mille

    Jeg svarede sandt til 20 af tingene, er jeg så særligt sensitiv?
    Det ville give ret god mening, men hvad gør man så hvis man er det?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Som sagt står der kun “hvis du svarer sandt til mere end 12 af spørgsmålene KAN du være særligt sensitiv” – så man kan vel ikke være helt sikker. Men snak med din familie eller nogle gode venner om, hvordan de har opfattet dig – særligt som barn, og så finder du nok et svar. Men altså, jeg ville læse noget mere om det og undersøge mere om det, før jeg kan sige noget, hvis jeg var dig!

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Mille

      Okay mange tak, virkelig stærkt indlæg, skønt at du prøver at hjælpe andre!

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • anonym

    Wow, utrolig flot skrevet Lærke!

    Jeg har selv gået i et par år og spekuleret på om jeg var på vej mod en depression, fordi jeg ofte får nogle enorme nedture, men kunne ikke forstå det, da jeg også havde de vildeste opture.
    Men dette indlæg har virkelig åbnet mine øjne, og endnu mere afklarende da jeg også tog testen. Jeg fik sandt på 15-16 af spørgsmålene.
    Det giver mig svar på en helt masse ting, som jeg har været i tvivl om – og giver faktisk lidt ro i sjælen at vide, at jeg ikke er alene om at gennemgå disse svingninger.

    Godt gået Lærke – og tusind tak!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Mange, mange tak til dig! Jeg er glad for at du kan bruge det, jeg skriver som hjælp!
      Mange tak, endnu engang! Jeg håber at du får en dejlig søndag <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Lærke
    Hvor nød jeg at læse dit indlæg! Jeg er selv særligt sensitiv, og husker tydligt da min mor hev med mig på en gåtur, og fortalte mig, at de havde været til et foredrag om særlig sensitivitet, og at de kunne genkende mig i enormt meget af det. Jeg havde i starten rigtig svært ved overhovedet at se det som noget positivt, og tog det egentlig mere som en diagnose, jeg havde fået presset ned over hovedet. Efter noget tid indså jeg dog, hvor dejligt det egentlig er at vide, hvorfor man reagerer som man gør. <3

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Det er jeg meget glad for, du gjorde! Det er altid svært at få sådan noget at vide, uden at tro, at der er noget galt med én. Men hvor er det godt at din familie har været opmærksom!
      God søndag – og tak fordi du læste med! <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • A

    Kære Lærke.

    Tak for et meget stærkt indlæg. Og ikke mindst ærligt. Jeg har indtil flere særligt sensitive familiemedlemmer og et der sidder i HSP-foreningens bestyrelse. Jeg viste hende dit indlæg og hun blev utrolig glad. Det kan i forvejen være svært at håndtere, at man er “anderledes” og det der med at lære sine egne grænser at kende tager også tid. Men at du i så ung en alder har en så ren og meget klog forståelse for og tilgang til det at være særlig sensitiv, gjorde hende meget glad.

    Jeg har læst din blog i lang tid, men må også indrømme, at jeg har været en af dem der har savnet konsistens og vedvarenhed i hyppigheden af dine indlæg. Men, jeg er også af den overbevisning, at det kan være skræmmende nemt for os læsere at sidde her på den anden side af skærmen og bare kræve og kræve uden reelt at have begreb om, hvad det indebære at blogge. Og ikke mindst at blogge godt. At tilfredstille så mange øjne og sind på en gang. Især når man et par gange har været oppe at slås med livet, som du.

    Jeg læser mange (læs: for mange) blogs og jeg er ved at være fyldt op med bloggere der laver “personlige indlæg” om, at de har det hårdt på privatfronten, og generelt kan jeg få ticks af de famøse “personlige indlæg”. Der er jeg måske en anelse atypisk. Men Lærke, det her er noget andet. Det samme gælder, når du har fortalt om dine oplevelser med mobning osv. Du fortæller nøgternt som en menneske der gerne vil dele, og det tror jeg er sundt. Også når man er sensitv.

    Afsluttende vil jeg blot sige: bliv endelig ved at fastholde denne utrolig fine balance mellem reelle livserfaringer og følelses- og medlidenhedsporno og bliv for guds skyld ved med at være og respektere dig selv. Du skal nok nå langt.

    Mange varme hilsner,
    A

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Wow,det er bare den rareste kommentar at få! Jeg er SÅ glad for at du brugte lidt af din søndag på at skrive dette til mig, det betyder virkelig meget! Jeg er glad for at du har vist indlægget til noget familie, det er lige præcis dét, jeg vil med indlægget hér. Jeg vil have at dette kommer ud til så mange som muligt, så det kan hjælpe og inspirere! Mange tak, endnu engang! Kys og knus og god søndag herfra! 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Virkelig et fantastisk indlæg du har skrevet, Lærke!
    Jeg har altid selv været rigtig meget i tvivl om jeg er sensitiv – efter at have prøvet den test du linkede til, kunne jeg svare “sandt” til i alt 19 spørgsmål. Det har allerede givet mig en “ro” i kroppen, selvom testen selvfølgelig kun er vejledende eller hvad man kalder det. Dit indlæg har allerede, på meget kort tid, hjulpet mig rigtig meget – i hvert fald til at vide at det altså er helt “normalt” at være så følsom over for de mindste ting i verden. TAK og fortsat god søndag 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Hvor er det godt at du har fundet svar og lidt mere ro at tage testen og læse mit indlæg, det var lige præcis dét, jeg håbede på ved at lave dette indlæg!

      KNUUUUS og god søndag <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma

    Du er virkelig sej! Jeg var den samme “lidelse” og har derfor også skulle kæmpe meget og går også til psykolog!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Mange tak, Emma. Det er godt at du går til psykolog, hvis det er dét, der skal til for at du får det bedre! Mange kys og knus herfra!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • carla

    TAK for at sætte fokus på sensitivitet!
    Jeg er selv meget sensitiv, og har altid set det som en byrde, og følt mig anderledes og forkert.
    Jeg kan godt se på det hele, at jeg må ændre “livsstrategi”…

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Det var så lidt <3 er glad for du kan bruge det til noget!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne-Sofie

    Jeg har altid haft meget lidt ved at lade mig påvirke af mine tanker – hvis jeg f.eks. tænker på trist eller læser en trist begivenhed, påvirker det meget mit humør. Også ting som f.eks. at se/høre en ambulance, fordi jeg ved, at der er et andet menneske, der har det skidt, og hvad der mon er galt.
    En anden ting er, at jeg havde at være uvenner med folk – dette gør de fleste selvfølgelig – men hvis jeg blive uvenner med folk (særligt min familie eller min kæreste), er min reaktion for det meste at begynde at græde. Kan ikke styre det selv, men det er så ubehageligt.
    Noget helt andet er, at jeg er virkelig dårlig til at håndtere mine egne følelser. Jeg har svært ved at snakke om, hvordan jeg selv har det – til gengæld har jeg altid fået at vide, at jeg er god at snakke med, hvis andre har det skidt. Og jeg elsker det, elsker at hjælpe andre, men bliver meget sårbar, hvis det handler om mig selv – og så bliver jeg som oftest ked af det.

    Ved ikke om disse ting har noget med det at gøre, men det kunne godt tyde på det på en måde?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Ja, præcis! Kan virkelig også se mig selv i det med ambulancen og at være uvenner med nogen! Det er forfærdeligt. Det lyder som om du er særligt sensitiv. Jeg ville læse lidt om det, hvis jeg var dig, og måske henvende dig til nogen, der ved lidt mere om det! Knuser herfra <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nete

    SÅ FINT ET INDLÆG! Det er selv gået op for mig for et par måneder siden, at jeg er særligt sensitiv. I en alder af 23 år. Jeg kan tilslutte mig alt det, du skriver. Lettelsen ved at finde ud af det, men samtidig udfordringen i at vende det til noget positivt.

    Jeg er ved at lære mig selv at kende mine grænser og acceptere, at jeg har brug for mere ro og alene-tid end andre. Og det er svært, når man ræser rundt og gerne vil det hele og være med til alt. Jeg synes, at det er fantastisk, at du går ud med det og bringer fokus på det. Mange flere burde kende til det, så vi ikke går alene med det. Det er jo lidt svært at forklare, hvorfor man bliver mega udmattet til en familiefest eller, hvorfor man græder over uforklarlige ting 😉

    Held og lykke med sensitiviteten.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Tak for den dejlige kommentar, søde! Og det er virkelig en kæmpe lettelse at finde ud af, at der ikke er noget galt med en!

      Hav en skøn søndag <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gertrud

    Hej Lærke 🙂

    Jeg syntes at det er utrolig stærkt af dig at komme ud med sådan et indlæg. Det er noget af det der er så dejligt ved din blog! Du skriver både om mode og sådan noget, som vi jo ELSKER, men du fortæller også nogle historier om dig selv og dit liv, som uden tvivl hjælper andre med svære ting i deres liv.

    Det er så vildt at efter den fortid du har haft, at du så har styrke og mod til at lægge sådanne indlæg op. Du fortjener et kæmpe kram herfra.

    – og uanset om du stopper med at blogge, så lad for guds skyld bloggen stå åben! For vi er rigtig mange der finder støtte og inspiration på din blog 😀

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Mange tak, og hvor dejligt at du skriver en kommentar, det er fandeme overskud at komme med så meget positiv responds! Mange tak <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

    Dejligt indlæg! Min lillebror er både særligt sensitiv, har aspergers og en IQ på 134, så jeg kender en del til det med “specielle” børn. 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Elvira

    Tak for det her indlæg Lærke! Er selv særlig sensitiv (fik mistanke om det efter at have hørt et “tværs på p3” program om det, og senere har min psykolog så bekræftede det).
    Har haft nogle problemer med at acceptere det, da jeg ofte føler at jeg bare er mere svag, end mine venner og familie. Derfor er det rigtig rart at læse om en stærk person som dig, der også har det på samme måde. Tusind tak! 🙂
    -Elvira

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Mange tak, er SÅ glad for at mit indlæg kan hjælpe dig <3 God søndag!!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Laura

    Tusind tak for det her indlæg!! Fandt også selv ud af at jeg var særlig sensitiv for et års tid siden efter en samtale med min mor. Jeg har nu lært hvordan jeg kan udnytte det bedst og det her indlæg gav endnu flere gode idéer!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Virkelig et godt indlæg, meget personligt. 🙂
    Har aldrig hørt om HSP før, men må indrømme, at mange af tingene er noget jeg kan genkende fra mig selv, så jeg vil da få undersøgt, om jeg kunne være en HSP. Så tusind tak fordi du har skrevet indlægget og gjort opmærksom på det. 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kathrine

    Det er sjovt at du nævner det med, at du føler dog bedre tilpas med at omgås ældre personer, jeg har det præcis på samme måde! Jeg tog testen, og er vist medlem af de 20%.. Jeg tænkte på om du i forbindelse med at være sammen med ældre, har du så følt dig presset til noget, som du ikke følte dig klar til? Hvis ja, har du et godt råd til at takle det? 🙂 knus Kathrine
    elsker din blog Btw <3

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Jeg har aldrig følt mig presset til at opføre mig anderledes eller noget som helst i samvær med folk der er ældre end jeg 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma

    Hold da op. Sikke et godt indlæg. Jeg tog testen, og der var kun omkring to af spørgsmålene jeg svarede falsk til, men det var nok også fordi jeg ikke helt forstod de to. Det her har svaret på SÅ mange af de spørgsmål, jeg altid har stillet mig selv, omkring min måde at være på.
    Før jeg læste dette, vidste jeg ikke engang der var noget der hed, at være særlig sensitiv. Tusind tak, Lærke, det har vikelig åbnet øjnene op for en helt ny ‘verden’.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Årh, tusind tak for det her indlæg!
    Jeg fandt selv ud af sidste år at jeg var særlig sensitiv. Og jeg har ALDRIG været mere lettet. Jeg har hele mit liv vidst at jeg var anderledes – har ikke rigtig kunne sætte finger på det, men jeg vidste bare at jeg ikke var ”normal”. Da jeg læste om særlig sensitiv på en blog, var jeg så glad at jeg kunne skrige altså. Der var jo intet galt med mig! Årh.
    Men det er også bare utrolig sent at finde ud af det (jeg var 17), og man går jo rundt hver dag og tænker ”Hvorfor er jeg ikke som alle andre?”.
    Jeg kan huske at jeg engang prøvede at forklare en veninde, det der med at jeg ligesom kan fornemme hvordan andre har det utrolig hurtigt. Jeg kan komme ind i et rum og bare være helt overvældet af den stemning der er der inde. (Som i en trykket stemning, du ved).

    Men ja, hold dig endelig ikke tilbage for at skrive indlæg om at være særlig sensitiv 🙂
    God søndag til dig!

    Smiles,
    Maia/www.fitskinnyandhealthy.wordpress.com

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Synes at det er virkelig godt at du poster dette indlæg, hvor du uddyber mere omkring hvad det vil sige at være/have HSP. Selv arbejder jeg som vikar i en skole og SFO, hvor jeg har med mange forskellige børn i alle aldersgrupper at gøre, og kan sagtens se, på baggrund af det du beskriver, at vi nok har en hel del, der nok ikke er ret sensitive, og alene det at vide det, og høre dine erfaringer og viden omkring emnet, gør det nemmere for mig at forholde mig til og hjælper/trøste de børn, der måske selv kunne have det.
    – Selv tror jeg også at jeg har været, og nok stadig er et lidt sensitivt menneske. Slet ikke lige så meget, men mange af de ting du skriver, er noget jeg kan nikke genkendende til. Da jeg var lille var jeg nok meget sensitiv, havde MEGET let til tårer (hvilket også blev fundamentet for at jeg blev drillet ret meget, og at folk ikke rigtig gad mig, da de nok ikke vidste hvordan de skulle forholde sig til det, og så var jeg nok også lidt hysterisk oven i), og så var jeg virkelig følsom over for andre menneskers sindsstemninger, hvilket jeg stadig er. Jeg har også altid været ret go til det faglige i skolen (dog på nær tal), men den følelsesmæssige udvikling der kommer med puberteten, haltede jeg bag efter med, og så har jeg også altid kunne enes bedst med dem der enten var ældre eller yngre end mig, ligesom du skriver. Og så er der det med at blive bevæget af kunst, genstande, stemninger etc., hvilket jeg også altid har gjort. I 1.g var jeg fx på et museum, hvor jeg trådte ind i en gammel balsal hvori der hang to antikke spejle, og da jeg kiggede i det ene, begyndte jeg lige pludselig umotiveret at græde, på baggrund af følelser jeg ikke kan beskrive (om det er sensitivitet eller weirdness, ved jeg ikke). Det er ikke noget der sker tit, men en gang i mellem overkommer det mig, at jeg lige pludselig bliver grebet af meget intense følelser på baggrund af forskellige ting.
    Efterhånden som jeg er blevet ældre, er jeg blevet lidt mere “immun” over for denne sensitivitet, og jeg har fundet frem til nogle ting, som nærmest fungerer som terapi for mig. Fx er jeg hestepige, og samværet med heste og andre dyr har bare været ubeskrivelig godt for min selvtillid og min personlige udvikling. Ellers så har jeg de sidste par år altid gået tur næsten hver dag, bare taget musik i ørerne og gået hvorhen jeg nu havde lyst og lukket af for verdenen og samtidig give tankerne frit løb. Det er nok den bedste meditation jeg har prøvet, og noget der for mig virker utrolig godt mod stress, depression, negativitet og apati.

    Jeg har egentlig aldrig rigtig set denne sensitivitet som noget decideret problem for mig, eller noget der gjorde mig anderledes (og slet ikke tænkt på at det rent faktisk var et biologisk temperament med en “diagnose”, selvom jeg nu altid har vist at jeg var ret følsom). Men jeg har heldigvis også haft en familie, der har været helt fabelagtig til at være der for mig og hjælpe mig. Jeg ved med sikkerhed at det ikke har været nemt for dem heller, men de har bare været fantastiske til at hjælpe mig, og det er virkelig en gave at kunne have støtte hjemmefra, uanset hvilke problemer man døjer med! Jeg har det i hvert fald rigtig fint nu, også efter at have fundet ud af måder hvorpå jeg kan forholde mig til denne sensitivitet og fundet ud af hvordan jeg udnytter den bl.a. gennem mine interesser (jeg fotograferer, tegner og skriver og så elsker jeg at analysere og fortolke på kunst, film, bøger, musik og det er bare så befriende at kunne få lov at være kreativ og finde en måde at udtrykke sig, om det så er verbalt eller gennem kunst), så lige der tror jeg at jeg har fundet mig til rette med det, selvom jeg da stadig også døjer med visse ting en gang i mellem 😉

    — Hm det blev en ret lang kommentar. Lidt pinligt. Håber ik at jeg har totalspamet dit indlæg, ellers må du meget undskylde :/ Men det er altså et virkelig godt forum du her har fået skabt, med fokus på dette emne, jeg er sikker på mange sidder og døjer med, enten bevidst eller ubevidst. Og er fuldstændig enig med A’s kommentar: du blogger virkelig godt og har fundet en fin balancegang mellem personlige indlæg, der ganske vist rummer “violinspil”, men samtidig også bliver holdt på sådan et plan, at man kan relatere til det og rent faktisk uddrage noget konstruktivt af det, hvilket er virkelig rart. Så blev endelig ved med det 🙂

    Mvh. Anna-Sophie

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Wow, sikke en kommentar! Mange tak fordi du delte din historie med mig <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Efter at have taget testen, og kunne svare ‘sandt’ i 16 af spørgsmålene, har jeg indset, at jeg nok er særligt sensitiv. Jeg har egentlig altid vidst, at jeg var mere sensitiv end mine venner, og jeg har kunne genkende alt du har skrevet om det tidligere – og alt det du skriver i indlægget her.

    For mig kommer det især til udtryk ved, at jeg er meget nærtagende og tænker meget over tingene, selvom jeg måske ikke burde gøre det. Jeg bliver let ked af det, over noget folk siger til mig eller gør, og jeg har svært ved at rumme andet, når jeg først er blevet ked af det.

    Til gengæld er glæde for mig meget sporadisk – desværre. Jeg føler negative følelser meget kraftigere end positive følelser. En psykolog jeg gik ved for nogle år siden mente, at det skyldes en langvarig depression, der har vænnet min hjerne til at tænke negativt. Det er meget svært for mig at bryde mønstret, netop fordi jeg føler følelserne så kraftigt, at det nogle gange overvælder mig.

    Jeg er også altid blevet opfattet som meget genert og indelukket. Jeg har altid haft nok i mig selv, jeg har aldrig kedet mig i mit eget selskab og da jeg var barn og teenager havde jeg det bedst med at være mig selv om eftermiddagen, og bare slappe af.

    Tak fordi du er åben og ærlig omkring det, det har virkelig været en hjælp for mig! 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Tak fordi du delte din historie med mig, og tak for de søde ord <3 <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrine

    Ej hvor er det skønt med disse personlige indlæg! Jeg vil virkelig gerne sige tusind tak for at du er så åben omkring noget så personligt! Igennem det sidste års tid har jeg gennemgået en masse, bl.a. Se min søster kæmpe med anoreksi, selv gennemgå noget psykisk mobning samt udover dette, en del rod på familiefronten. Jeg vil virkelig takke dig for at være et så godt forbillede for andre unge piger som min søster der faktisk er meget åben omkring sin spiseforstyrrelse. Det er sådanne mennesker som dig der gør at, vi kan sætte fokus på sådanne forfærdelige ting!
    Jeg har virkelig den dybeste respekt for det arbejde du ligger i at hjælpe andre, og det er dejligt at vide at man ikke er den eneste i verden, der til tider gennemgår svære ting.
    Du er virkelig et fantastisk menneske!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Hvor er jeg bare glad for at jeg kan hjælpe i form af min blog. Tak for en søde kommentar – jeg håber virkelig, at det snart bliver helt fantastisk for dig og din familie <3 KNUS

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej søde Lærke. Sikke et dejlig og åbent indlæg. Mit spørgsmål er, om du har været til en læge/psykolog, og få “konstateret” at du er særlig sensitiv?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Ja, både læge, psykolog og cirka alle voksne, jeg kender 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nicoline

    Wow. Jeg har altid bare troet jeg var gammel af sind eller jeg var forkert. At tage alting meget hårdere end andre og altid være hende de andre mobbede for at få en let reaktion var hvad jeg egentlig bare troede var mit lod her i livet, men jeg kunne da sætte kryds ved 16 af de spørgsmål på hjemmesiden du linkede til. Jeg er blown away. Måske er jeg okay alligevel? Tak fordi du delte det her med mig, jeg er helt målløs. Jeg gemmer altid mine følelser når jeg synes de er for meget, da ingen andre ser ud til at reagere som mig. Jeg vil helt klart læse mere om det her, af hjertet TAK!

    Nicoline

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Hvor er jeg glad for at du har fundet “trøst” i mit indlæg<3 du er god nok som du er – og selvfølgelig er du okay!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Laura

    Jeg svarede falsk til to af spørgsmålene i testen, jeg har altid været genert og stille, og jeg bliver hurtigt nervøs og stresset. Vil det sige at jeg er særligt sensitiv? Jeg bliver altid opfattet som værende meget følsom og er tit ked af det, så jeg ved ikke, måske passer det. Men jeg ved ikke hvad jeg skal gøre med det?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Det kan jeg desværre ikke rigtig svare dig på. Prøv at hør din familie eller læge ad.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna

    Hvor er det et godt indlæg, jeg kunne genkende flere ting i mig selv. Jeg har altid gået rundt og troet at det var en eller anden teenage ting at være sensentiv. Af den grund har jeg aldrig snakket med nogen om det. Da jeg tog testen kunne jeg næsten svare sandt til alle tingende. Hvilket helt klart ikke bare virker som normale teenage ting, mår de står skrevet op på den måde. Tak for et godt indlæg, der har gjort mig en del klogere på mig selv.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Lærke – vil lige give dig et kæmpe tak for at have delt dette på din blog. Jeg anede ikke at der ligefrem var noget der hed, at man kan være særligt sensitiv og efter at have taget testen er jeg simpelthen SÅ lettet over, at jeg nu ved hvad der er “galt” med mig. Og måske lige netop, at der faktisk IKKE er noget galt med mig. Jeg er 99% sikker på jeg er særligt sensitiv, og det føles som noget af en åbenbaring – også så mine omgivelser kan forstå hvorfor fx en lille bitte ændring i min hverdag kan slå mig helt ud af kurs, og få mig til at lukke af, trække mig tilbage og gerne vil være alene eller hvorfor jeg aldrig var social efter skole da jeg gik på gymnasiet fordi jeg ganske enkelt var overstimuleret og udmattet efter en helt almindelig skoledag. Jeg er 23 og jeg håber ikke det er for sent for mig, at gøre noget ved min sensitivitet og vende den til en styrke frem for en svaghed. Kan du anbefale mig at tage nogle kurser eller evt læse nogle bøger omkring det så jeg kan blive klogere på det?? Jeg ville blive super glad hvis du kunne tage dig tid til evt at sende mig en privat mail, da det virker som om du har godt tag på din egen sensitivitet og kan give nogle gode råd fra dig? 🙂 jeg glæder mig ligefrem til at kunne blive til en bedre version af mig selv, og få nogle redskaber til at håndtere min sensitivitet og til at dele disse erfaringer med mine nærmeste, så de forstår mig. På forhånd skal du have tak for hjælpen, og endnu engang min dybeste respekt for at du har valgt at skrive dette indlæg. Kh Signe

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Jeg kan virkelig kun hjælpe ved at sige: Snak med en psykolog om det. Det er dyrt, men det betaler sig SÅ meget i længden!Og mange tak, Signe <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Lærke 🙂
    Faldt lige over denne artikkel der netop handler og HSP og tænkte at du måske ville have interesse i at læse den eller bare dele den med dine læsere. Her er den i al fald: http://www.q.dk/MIT-Q/Guides/2014/Marts/hsp-saerligt-sensitiv.aspx 🙂

    Kh. Anna-Sophie

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anonym

    Faldt lige over dette indlæg! Det er rigtig fint 🙂 Jeg tror godt det kan forvirre folk sommetider, at man kalder det “særligt sensitiv”, især ud fra nogle af kommentarerne herinde (det er ikke en kritik af dit indlæg, slet ikke, bare en observation). Kan se, at der er flere der spørger “Betyder det så, at jeg er særligt sensitiv?” og lignende. Tror det er vigtigt at huske på at særligt sensitiv “bare” vil sige at være meget følsom. Det er ikke en diagnose og der er ikke en eller anden meget klart defineret grænse der adskiller sensitive og ikke-sensitive. For vi er jo alle sammen følsomme – alle mennesker i verden. Bare i forskellig grad. Så man kan egentlig meget let svare på spørgsmålet selv: Er jeg meget følsom? Og så er det jo lige meget hvor meget eller lidt andre er følsomme, hvis du selv føler, at du er det i så høj grad, at det er noget du føler stærkt og har indflydelse på dit liv og din personlighed.
    Det er ikke en opsang til dig, bare en påmindelse til alle dem, der kommenterer/læser med 😀 Virkelig godt indlæg! Jeg er selv meget følsom og kombineret med nogle uheldige oplevelser i barndommen gør det, at jeg ikke rigtig kan finde ud af at have nære venskaber… Desuden får jeg voldsomme vinterdepressioner der kører fra oktober til marts hvert år. Så jeg føler ofte, at det mere er en ulempe end en fordel for mig. Og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre ved det. Har haft ganske få læge- og psykologsamtaler, men jeg er aldrig rigtig blevet taget seriøst… Samtidig er jeg også nyhedssøgende sensitiv, hvilket helt bestemt heller ikke gør det lettere! 🙂 Men det er rart at kunne relatere til dit indlæg, og på den måde få sat ansigt på andre, der har det ligesom en selv!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

    Hej søde Lærke

    Jeg har tænkt meget over om jeg skulle skrive til dig men, nu gør jeg det altså.
    Jeg har i maaange år, ja faktisk helt tilbage fra skolestart tiden for mange år siden (læs: jeg er 22 år) været irriteret over hvorfor jeg altid var så sårbar og tog mig i at græde fordi en veninde var ked af det. Det har altid undret mig hvorfor jeg ikke bare kunne tænke på mig selv, og slappe af. en anden ting var også at jeg havde svært ved at koncentrer mig hvis der skete mange ting omkring mig i skolen f.eks.
    Da jeg så læste om det og blev opmærksom på at det måske var dette der var “galt” med mig. og ja jeg kan svare sandt til rigtig mange af de spørgsmål og faktisk også så mange at jeg i ifølge testen er særlig sensitiv.
    Der hvor jeg gerne vil hen er at jeg vil gerne takke dig for at dele det med os læsere, for hvis ikke så sad jeg nok stadigvæk og var irriteret og med en undring over hvorfor jeg gør og reageret som jeg gør.
    det har også hjulpet mig meget i mit forhold og jeg er virkelig glad for jeg ende har fået sat ord på det og nu har noget at forholde mig til, og kan arbejde mig.

    tusinde tak !

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] HER), Sille fra Sillewho (som nævner det HER), Lærke fra Andtheblack (Hendes indlæg om det HER) og så selvfølgelig Sofie. Jeg håber, at der er nogen derude der kan bruge et indlæg som dette […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna

    Kære Lærke!
    Du har ingen idé om, hvor lykkelig jer er, for at have faldet over dit indlæg. Jeg har altid følt mig lidt anderledes, og er tit ble
    vet kaldt svag eller overfølsom – lidt af en dramaqueen. Jeg græder når andre græder, jeg græder hvis jeg er nervøs eller frustreret, jeg græder når jeg er vred. Det føles altid som om, at alle følelser er forstærket ved mig. Når jeg er glad.. så er det som om hele min krop ved at springe i luften af lykke, og når jeg er bange eller ked af det, ryster hele min krop og det føles som om, at alting er alt for meget. Og nu ved jeg måske hvorfor. Så tusind, tusind tak, Lærke. Tak for at dele din historie med mig og andre, der måske er ligesom dig. Jeg sidder med tårer ned af kinderne, og et kæmpe smil.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kan kende alt hvad du skriver. Er selv særligt sensitiv og har været det siden jeg var helt lille og det er rigtigt at det både er en gave og en udfordring. Rart at læse om andre der har det på samme måde! Sender en masse gode tanker til dig 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

THEY SHOOT HORSES, DON'T THEY?