Verdens skønneste ferie part 1 - en dårlig start!

MOR PÅ SU? HVAD MED ØKONOMIEN?

13318692_10209973209711964_1736914713_n
Jeg får faktisk enormt mange henvendelser på mail omkring min graviditet. Så derfor tænkte jeg, at jeg ville lave et indlæg, som måske kan besvare nogle af jeres spørgsmål – I er selvfølgelig stadig meget velkomne til at skrive mig en mail, det synes jeg kun er hyggeligt!

De fleste spørgsmål går ud på, hvordan jeg får økonomien til at hænge sammen. Jeg tror, at de fleste piger under uddannelse, gerne vil vente med at få børn. Og jeg tror at den største grund til dette er, at de er bange for, at det ikke kan løbe rundt økonomisk. Jeg kan kun sige én ting: DET KAN DET. Hvis man ikke sidder alt for hårdt, og man derudover er nogenlunde til at kontrollere sin økonomi, ser jeg absolut ingen hindring i et få børn under uddannelse.

Jeg har altid været ENORMT økonomisk bevidst – og det undrer nok mange. Jeg fik lommepenge, siden jeg var helt lille, og jeg blev meget hurtigt god til at have penge hele måneden – og ikke kun de første 2 dage.  Jeg har haft mange selv-lavede opsparinger, helt fra jeg var en 10 år, faktisk. Penge, som jeg kun har brugt, hvis jeg ønskede mig noget stort, eller gerne ville rejse lidt. Jeg har aldrig arbejdet helt vildt meget, og jeg har altid fået laveste SU, grundet mine forældres indtægt, men alligevel er jeg ALTID den af mine veninder, som har penge. Selvom jeg ikke nødvendigvis er den, der har flest. Jeg tror faktisk kun, jeg har oplevet, ikke at have penge 1 gang i hele mit liv – og det er nogle få måneder siden, da jeg havde en uforudset regning.

Som mange af jer ved, har jeg allerede alt, hvad jeg skal bruge, når Lilli ankommer om 2 måneders tid. Jeg har fået meget hjælp af min mor og far – til ammepude, dyner, autostol, babytøj og barnevogn – men jeg har sørme også selv købt RIGTIG meget – og RIGTIG meget af dét, er købt fra ny. Derudover har jeg stadig råd til at betale en rimelig dyr husleje, forkæle mig selv til tider, og ikke mindst: spise ude, tage i biografen og spise rigtig lækker mad, generelt.

SÅ: Hvordan gør jeg det? Ærlig talt har det bare altid været naturligt for mig, at passe på mine penge. Og jeg kan have rigtig svært ved at sætte mig i mine veninders sted, når de ingen penge har, selvom mange stadig bor hjemme, og at de har jobs i deres sabbatår, hvor de tjener flere penge end jeg. Jeg bor i lejlighed, har en baby på vej, betaler selv mine regninger – og alt dette på SU. Jeg får 4300 kroner udbetalt om måneden, og 3000 af disse skal altså bruges på vores lejlighed, som Kristoffer og jeg betaler halvdelen af, hver. Derudover tjener jeg jo på bloggen, men det er MEGET forskelligt, hvor meget, og det er bestemt ikke noget, jeg kan regne med. Men jeg får det altså til at fungere. Og jeg lever ikke af rugbrødsmadder og pasta med ketchup halvdelen af måneden. Og mange har anbefalet mig et SU-lån, fordi “Der er næsten ingen renter på og så kan du jo lige så godt og bla bla bla”, men helt ærligt, så er det altså noget, jeg selv vælger – AT FRAVÆLGE – da jeg pt. godt kan få det til at løbe rundt. Selvom et SU-lån er en billig måde at låne penge fra, er det jo stadig penge, der skal betales tilbage en dag. Og så længe, jeg kan undgå det, vil jeg bestemt undgå det.

Jeg er på ingen måde nervøs for at få økonomien til at gå rundt, når jeg får Lilli. Jeg er meget bevidst om min økonomi, og det er jeg sikker på, jeg bliver ved med at være. Et barn koster mange penge. Især i forberedelse-perioden – som for mig er overstået, da jeg har købt alt. Så mit råd til jer, der ønsker børn under uddannelsen: GØR det! Gør det, gør det, gør det. Men kun, hvis du ved, hvad du har, hvad du går ind til, og hvad det kræver. Ja, man må lægge sig selv lidt til side somme tider. Og hvad så? Jeg ville ikke bytte for noget i hele verden!

22 kommentarer

  • Sophie

    Hvordan kan du kun få 4300 i SU, når du er udeboende og går på en videregående uddannelse?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Det skal du ikke spørge mig om, men det er altså fuldstændig rigtigt. Det har vel noget at gøre med at jeg betaler lidt mere i skat, grundet min indtægt fra bloggen.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Zitha

      Jeg får 4100 i SU, som udeboende på en videregående uddannelse..
      Det afhænger ikke af, om du er udeboende, hvor langt væk dine forældre bor eller noget andet. Det afhænger udelukkende af dine forældres indkomst, til du flyder 20 år..

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Charlotte

    Synes det er virkelig godt gået! Jeg er selv studerende på SU og kan på ingen måde få det til at hænge sammen, og jeg er kun mig. Haha. Lige pt. er jeg bosat på Sjælland, men min familie og kæreste bor i Jylland. Og da jeg er bundet fra 8-16 alle ugens hverdage, kan jeg kun rejse til Jylland fredag og hjem søndag dvs. 540 kr. for den tur. Så hvis jeg jeg se dem to gange i måneden ja så er jeg oppe på 1080, og så er der mad, regninger osv. udover det. Pyha. Men jeg synes det er så fedt, at du klarer det. 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Jeg tror også at det gør rigtig meget, at man er to om udgifterne, så jeg forstår godt at det er lidt hårdt for økonomien, blandt andet at bo alene! Men vi skal nok klare os, alle sammen! Jeg er ihvertfald bare glad for, at jeg kan få det til at fungere 🙂
      Knus og god aften <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Louise

      Jeg står på mange måder i samme situation, som dig, og vil lige henvise til rute 1000, rødbillet og eurolines, der alle er busselskaber, som kører fra København til Jylland for 50-100 kr hver vej, og som i hvert fald har sparet mig for mange udgifter 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sofie

      Charlotte, jeg står i den omvendte situation. Jeg bor i Jylland og min familie på Sjælland. Jeg besøger dem 1-2 weekender om måneden. 89 kr hver vej fra Aalborg/Aarhus til Næstved. Det bruger jeg også til kbh når vi besøger venner der.
      Det er klapsædebilletter med dsb. Det kræver man planlægger i lidt god tid, men så kan man altså komme tur/retur for 180 kr.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

    Det er jo super fint, at det fungerer for dig. Jeg tror dog, at du undervurderer særligt din families støtte som faktor i den økonomiske ligning. Kan ud fra dit indlæg om udgifter til forberedelse til babys ankomst regne ud, at du har fået finansieret for ihvertfald 20.000 kr af forældre og venner. Det er jo fantastisk, at du har den støtte, men det er naivt at tro, at det er fællesnævneren for alle vordende mødre, og ikke mindst, at det nødvendigvis kunne lade sig gøre uden denne. Ikke alle kommer hjem fra ferie til en pludseligt fuldt køleskab og skufferne fulde af gratis babytøj ;-). Derudover, er det også fint, at få barn under uddannelse når man som du kun har udsigt til et relativt kortere uddanelsesforløb,hvor praktisk også er en del af det, men hvis man akademisk sigter højere og tilstræber både bachelor, kandidat og udenlandsophold (som ofte er en fast integreret og ikke mindst påkrævet del af en universitets-uddannelse), hedder det pludseligt, at man har udsigt til at være under uddannelse til barnet er ihvertfald 5 år gammelt. Endvidere er jobsikkerheden for snedkere og pædagoger en anden end for læger og jurister – det skal også tages med, inden man definitivt råder folk til at sætte endnu et liv i verden.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Christine

      Helt enig i denne kommentar, særligt den første del om at undervurdere økonomisk støtte fra din familie. Ikke alle har et økonomisk sikkerhedsnet hos familien og mulighed for at få babyudstyr fra sine forældre. Og selv om man HAR forældre, der gerne vil hjælpe økonomisk, er der mange (mig selv inklusiv), der gerne vil klare sig selv og være økonomisk uafhængig, når man nu er voksen og flyttet hjemmefra.

      Når dét er sagt, synes jeg, du gør dig nogle gode tanker om økonomi, specielt om det at tage SU-lån. Tillykke med graviditeten 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Katrine

      Jeg er enormt enig.
      Jeg er sikker på at din datter aldrig kommer til at mangle noget, men det er yderste usædvanligt at have forældre, der er i stand til at købe én en barnevogn til hvad, det dobbelt af en SU? Og en søster der fluks kan betale ens studiebøger, hvis man har det lidt presset.
      Så ja, man kan godt få børn under uddannelse, men du er måske ikke et helt “normalt SU eksempel” alle kan sammenligne sig med.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sofie

      Jeg synes godt nok, at I giver Lærke en hård medfart her! For det første har hun jo aldrig sagt, at hun tager det for givet, at hun får hjælp hjemmefra – og dermed ikke tager det for givet, at alle får det. Hvis man fx ikke får barnevogn etc forærende, kan man jo selv købe den brugt, til langt færre penge. Men selvfølgelig er det med i hendes, personlige eksempel.
      Derudover synes jeg at især Marie er hård i sin kommentar; det lyder faktisk rigtigt nedladende ift. folk der ikke tager en længere uddannelse. Det Lærke skriver har jo absolut intet at gøre med, hvor lang ens uddannelse tager. Hun skriver jo ikke, at man partout skal blive gravid første dag på studiet 😉 hvis man skal læse i 5 år, kan man jo godt blive gravid under uddannelsen på et tidspunkt, hvor der ikke er så lang tid tilbage. Det er vist også en lille overdrivelse at udenlandsophold er påkrævet – jeg kender faktisk ikke en eneste længere, videregående uddannelse som har det krav. Og nej, jobsikkerheden for pædagoger er ikke anderledes (i hvert fald ikke dårligere) end lægers; læger er faktisk næsten 100% sikre på at få et job.
      Så i stedet for at lyde så stride overfor Lærkes indlæg, og komme med nogle argumenter som ikke rigtigt holder stik, skulle I så ikke bare være glade for, at det fungerer så godt for hende? Og husk at man jo kan tage de råd man vil, man behøver ikke at gøre alt, bare fordi det skrives her.

      Jeg synes, at du er sej, Lærke!

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Hvor er du bare sød! Du hr virkelig forstået budskabet ved mit indlæg, og det betyder virkelig meget, at der dog stadig er nogle, som forstår, hvad jeg mener, derude ❤️ Hav en fantastisk dag!

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ulrikke

      Så vidt jeg kan læse, råder Lærke ingensteds definitivt folk til at sætte børn i verden. Og jeg sigter – angiveligt som dig selv – også akademisk ‘højt’, hvorfor jeg tillader mig at smide et svar i din retning. Eller hvad man siger.

      Lærke skriver ‘gør det’ med det forbehold, at du kun skal gøre det, hvis du ved, hvad du har, hvad du går ind til, og hvad det kræver.

      Jeg anerkender, at forbeholdet er relativt vagt – for ikke at sige uklart – formuleret. Ikke desto mindre læser jeg både en opfordring til at tjekke op på ens egen families økonomiske situation (hvad du har) såvel som ens egne uddannelsesplaner og jobmæssige fremtid (hvad du har, hvad du går ind til, og hvad det kræver)

      Måske er ovenstående (lidt for) frit fortolket. Og måske har du i virkeligheden helt ret. Men – for der er selvfølgelig et men – hatte-brillen tjener i hvert fald ikke til noget som helst rart eller nyttigt.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Du har forstået det fuldstændig korrekt, og din fortolkning er on point 😉 tak for det! Og hav en skøn dag<3

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ulrikke

      *Hate-brillen, selvfølgelig!

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sara

      Helt enig! Synes det virker en kende naivt at undervurdere den udefrakommende støtte på den måde. 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • andtheblack

      Hvem har dog sagt at jeg har undervurderet det? Synes det er sjovt, som I bare kan drage konklusioner, sådan, uden at jeg overhovedet har skrevet noget om det. Det skal lige nævnes, at jeg netop har været på ferie og brugt næsten 16.000 kroner på det – de penge havde jeg jo brugt på de ting, jeg har fået, hvis jeg altså ikke havde fået dem. Så det havde der været styr på.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kirstine

    Mit søn har minimum da je ikke bruge penge på ting han ikke nødvendigvis har brug for. Ikke fordi vi ikke har råd, men fordi keg også er økonomisk bevidst. Må skuffe dig og sige de er næsten dyrere når de er kommet, også selvom du ammer. Men du kan af naturligvis ikke vide hvad de SKAL bruges, for du kender ikke barnet før det er født og derfor må man investere i lidt ting efter fødslen også. Mit barn har stortest ikkr tøj fra andet end hm men det koster bare.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

    Og udover at det godt kan gå økonomisk er der også den fordel, at man ofte har mere tid som studerende og fx har lettere ved at give korte institutionsdage og at tage fri ved sygdom 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mathilde

    Det skal jo også lige siges, at der er en masse fordele ved at være forælder og samtidig studerende – man har mulighed for flere sygedage med børn, at kunne hente tidligt osv. (selvfølgelig hvis man kan prioritere lektier osv. på andre tidspunkter). Desuden hører jeg fra flere, at man faktisk bliver mere attraktiv på arbejdsmarkedet når man HAR fået sine børn under sin uddannelse, da man så ikke skal bruge en masse barsel osv. når man først er i job!
    Lærke, pisse sejt at du er så moden at du kan få økonomien, en uddannelse, en kæreste og en kommende familie balanceret i så tidlig en alder. Det er der virkelig få, der har. Hatten af for det!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • anna

    luksus

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Verdens skønneste ferie part 1 - en dårlig start!